A-2.a) Mevsimlik tarım işçileri, her iki il Valiliğinin birlikte belirleyeceği zamanda, harekete geçilmeden önce gerekli sağlık kontrollerine tabi tutulduktan sonra toplu ulaşım araçları ile (seyrekleştirme kurallarına uygun olarak) çıkış ilinden transit şekilde varış iline gönderilmesine.
A-2. b-) Çıkış ilinde/ilçesinden seyahat edecek kişiler ve taşıyacak şoför dahil, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü veya Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından sağlık kayıtlarından (HSYS vb.) evde tedavi izolasyonunda veya temaslı izolasyonunda bulunanların olup olmadığı kontrol edilecektir. Ayrıca İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü veya Toplum Sağlığı Merkezlerinin uygun gördüğü sağlık tesisinde/alanında Sağlık Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu “Ayaktan Başvuran Hastalar İçin Olası COVID-19 Vaka Sorgulama Kılavuzu” kullanılarak sağlık kontrolünden geçirilecektir. Sorun tespit edilmeyenlere seyahat onayı Valiliklerin belirleyeceği belge üzerinden verilecektir. Ayrıca seyahat sırasında COVID-19 hastalığından korunmak amaçlı uyulacak kuralları içeren bilgilendirme yapılmasına.
A-3. a-) Mevsimlik tarım işçilerinin konaklayacakları tesis/konteynır/çadırlarda yatak aralarının en az 1,5 (bir buçuk) metre olacak şekilde yerleştirilmesi, sosyal alanlarda kişiler arası sosyal izolasyon mesafesinin (en az 1,5 metre) korunması, kapalı alanın sıklıkla havalandırılması, havalandırılamıyor ise mesafelerin artırılmasına (en az 3 metre).
A-3. b-) Çadırlar arası mesafenin artırılması, bu yolla yerleşke alanında nem ve ıslaklığın en aza indirileceği ortamın oluşturulmasına.
A-3. c-) İl/İlçe Sağlık Müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezlerince sağlık hizmetlerinin verilmesi ve devamlılığının sağlanmasına.
A-3. ç-) Mevsimlik tarım işçilerinin konakladıkları alanların yerel yönetimlerce düzenli olarak dezenfekte edilmesine.
A-3. d-) Konakladıkları alanlar ve çalışma ortamlarında içilebilir/ kullanılabilir uygun su temininin sağlanması ile katı ve evsel atıkların bertarafı ve çevre koşullarının denetlenmesine,
A-3. e-) Gelen kişilere yönelik konaklanan alanlarda su kaynaklarının yanında yeterince sabun bulunmasının temin edilmesine.
A-3. f-) Mevsimlik tarım işçilerinin toplu olarak bulundukları alanlarda mutlaka WC-Banyo gibi kalıcı veya seyyar alanların oluşturulması, gerekli hijyen şartlarının sağlanması, bu amaçla AFAD İl Müdürlüklerinin imkanlarından faydalandırılmasına.
A-3. g-) Çocuklar için oluşturulan alanlarının temizliğine özel önem verilmesine.
A-3. ğ-) Gebe, lohusa, bebek, engelliler ve 65 yaş üzeri bireyler için gerekli halk sağlığı tedbirlerinin alınmasının sağlanması gibi tedbirler alınmasına.
A-4. İl sınırlarımız içerisinde tüm gıda, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunan işletme sahiplerinin ( 20 yaş altı ve 65 yaş üstü dahil) gerek kendileri, gerekse çalıştırdıkları kişilerin gerekli hijyen tedbirlerini almak (maske, eldiven, tulum vb) ve transferleri sırasında %50 kuralına uymak şartı ile faaliyetlerine kesintisiz devam edebilmeleri için izin verilmesine,
A-5. İl dışı tarım faaliyetleri için izin almak isteyen kişinin çapa, gübreleme, budama, ekme/biçme/hasat, ilaçlama vb talebinin mevsimsel, bölgesel özellikler ve tarımsal döngü çerçevesinde olduğunun Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerince tespiti yapılırsa, ilgiliye kişi çiftçilik belgesi ibrazı ve faaliyetinin tarımsal üretimin bir parçası olması (tarımsal faaliyet yapılacak alanın büyüklüğü vb. kriterler göz önüne alınarak) şartı ile izin belgesi verilebilecektir.
A-6. 65 yaş üst bulunan kişiler Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi veya Çiftçi Belgesi kendi adına olmak şartıyla il sınırları içerisinde kendi tarımsal işletmesinde izin belgesine ihtiyaç duymadan tarımsal faaliyette bulunabilecektir. Yalnız yetkililerce sorulması durumunda işletmesine ait Çiftçi Belgesi/Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi ibraz etmek zorundadır.
A-6. 20 yaş altı bulunan kişiler il sınırları içerisinde kendi aile işletmelerinde izin belgesine ihtiyaç duymadan tarımsal faaliyette bulunabilecektir. Yalnız yetkililerce sorulması durumunda işletmeye ait Çiftçi Belgesi/Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi ibraz etmek zorundadır.
A-7. Tarımsal İşletmesinde, ilçe sınırları dışından 20 yaş altı tarım işçisi çalıştıracak olan işletme sahipleri İlçe Kaymakamlıklarına müracaat ederek tarım işçisi taleplerini bildireceklerdir. Kaymakamlıklar mevcut talepleri, tarım işçisi talep edilen ilçe kaymakamlıklarına bildirilecektir. İlçe sınırları dışından gelecek 20 yaş altı tarım işçileri de bulundukları İlçe Kaymakamlıklarına müracaat ederek izin belgesi alacaklardır.
A-8. Tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile ilgili girdilerin temini için; tarımsal danışmanların, ziraat mühendislerinin, süt toplama firmalarının, serbest veteriner hekimlerin, tarımsal işletme sahiplerinin veya tarımla ilgili firma temsilcilerinin bağlı bulunduğu meslek odasına veya firma/şirkete ait çalışma belgesinin yanında bulundurması koşuluyla İl içi ve İl dışı seyahatlerine izin verilmesi,
A-9. Biçerdöver, ot biçme makinesi, patoz, ekipmanlı traktör, balya makinası vb tarımsal mekanizasyon makine ve ekipmanlarını kullananlar ticari faaliyetleriyle ilgili yasal zorunluluklar saklı kalmak kaydıyla korona virüs tedbirleri kapsamında il içi/ dışı kısıtlamaya tabi tutulmamasına,
B- HAYVANCILIK FAALİYETLERİB-1. Güncel aylarda (Mayıs-Haziran 2020) hayvanlarını otlatmak üzere başka illere yaya ya da motorlu ulaşım araçlarıyla gidecek olan “göçerler”, ilgili mevzuatında belirlenen izinler alınmak kaydıyla 01 Mayıs 2020 tarihinden sonra müsaade edilmesine.
B-2. Arıcılıkla iştigal eden kişilerin faaliyetlerine ilgili mevzuatında getirilen kurallara uymaları halinde herhangi bir kısıtlama getirilmemesine.
B-3. Gerek arıcıların gerekse göçerlerin şehirlerarası intikale başlamadan önce başta ulaşım araçları olmak üzere ilgili ekipmanlarını dezenfekte ettirmeleri ve kendileri ile ilgili sağlık kontrollerini yapmış olmaları sağlanmasına.
B-4. Göçerler ve arıcıların gittikleri yerlerde mümkün olduğunca yerel halkla temas etmemeleri için gerekli önlemler alınmasına.
B-5. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü dahil büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin hayvanlarının beslenmesi açısından ortak kullanılan mera ve otlaklarından çıkmamak, sürüleri birleştirmemek ve kendi sosyal izolasyon mesafelerini korumak kaydı ile hayvanlarını otlaklara götürebilmelerine,
B-6. Arıcılıkla uğraşan 65 yaş üstü AKS kaydı olan üreticilerimizin serbest dolaşım yapabilmelerine, gezginci arıcıların gerekli sevk raporlarını almaları koşuluyla İl dışına çıkmalarına izin verilmesine. B-7. İlimizde konaklayacak olan gezginci arıcıların veteriner sağlık raporu ve gerekli izinleri alarak konaklamalarına izin verilmesine, B-8. İlimiz genelinde denizde ve tüm iç sularda (Baraj Gölleri, Akarsular ve Doğal Balık Gölleri) Amatör ve Sportif Balıkçılık faaliyetlerinin durdurulmasına, B-9. 15 Nisanda denizlerde av sezonunun sona ermesiyle birlikte Gırgır ve Trol yöntemiyle avcılık yapan büyük balıkçı teknelerinde çalışan ve işi sona eren tayfaların Balıkçı ruhsat tezkeresi olması şartıyla il dışına çıkışlarına izin verilmesine,B-10. İl dışından Samsun iline ticari faaliyet ve Balık avcılığı yapmak üzere gelecek olan Gemilerin nakliye belgelerini ve geldiği bölgeden almış oldukları izin belgelerini beyan etme zorunluluğu olup, ilgili Gemi personelinin İlimizde bulunduğu sürece Gemi dışına çıkması ve liman içerisinde dolaşmaları yasaklanmıştır. İlimizden ayrılacak olan balıkçı tekneleri de bu uygulamaya tabii olacaklardır. C- GIDA FAALİYETLERİ C-1. Gıda üretim sektörlerinde görevli 65 yaş üstü istihdamı zorunlu personelin görevlerinin devamına, 24- Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.Kamuoyuna saygıyla duyurulur.