Advert
Advert
Advert

SAMSUN ZİRAAT ODALARI BAŞKANLARI ALAÇAM’DA BULUŞTU

Samsun Ziraat Odaları Başkanları Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir’in ev sahipliğinde Ziraat Odası toplantı salonunda bir araya geldiler.

SAMSUN ZİRAAT ODALARI BAŞKANLARI ALAÇAM’DA BULUŞTU

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın gönderdiği mesaj okundu. Bayraktar Mesajında şu ifadelere yer verdi, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen Asrın Felaketi 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da hissedildi. Felaketin üstünden 1 ay geçerken AFAD tarafından açıklanan son verilere göre depremlerde 47 bin kişiye yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum dedi. "Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın mesajını okuyarak toplantı başladı.

1. Alaçam Ziraat Odasında yapılan toplantıda YEPAŞ’ın çiftçilere kestiği cezaların haksız olduğu, elektrik tüketimi olmayan aboneye de kaçak elektrik tutanağı tutulduğu ve her parsele ayrı abonelik uygulamasının haksız olduğu belirtildi. YEPAŞ’ın çiftçilere kesilen cezaların iptal edilmesi, aksi takdirde çiftçilerin üretim yapmayacaklarının ifade edildiği bildiride şu hususlar da yer aldı: 1.e ÇKS yaptıran çiftçilerimizin o yıla ait aktif pasif durumunu gözetilerek yani o yılın Ziraat Odalarındaki güncellemelerini yaptırmayan çiftçilerin ÇKS işlemlerinin Tarım Bakanlığı tarafından kabul edilmemesi gerekir. Anayasa mahkemesine Ziraat odalarının lehine vermiş olduğu karara uyulması gerekmektedir.

2. Tarımsal sulama yapan çiftçilerimize elektrik kurumu tarafından kesilen cezalar çiftçilerimize haksız olarak kesilmiştir. Bu cezalar zaten zor şartlarda üretim yapan emekçilerimizin tamamen tarımdan uzaklaşmasına sebep olacaktır. Örneğin a çiftçisinin 3-5 parsel tarlası vardır Her parsele ayrı ayrı abone istenmektedir ve her birine de ayrı ayrı ceza kesilmiştir. Ayrıca üretime 5-10 yıldır ara vermiş hiçbir elektrik tüketimi olmayan aboneye de kaçak elektrik tutanağı tutulmuştur. Özelleştirilmeden önce her çiftçimiz bir abonelikle tüm tarlalarını üretim yapabiliyordu ancak özelleştirmeden sonra her parsele ayrı ayrı abonelik istenmektedir. Sonuç olarak Usulsüz ve haksız olarak kaçak tutanağı tutulan abonelerin cezalarının iptal edilmesi ve bir abonelikle kendine ait olan tüm parsellerde sulama yapabilmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde çiftçimiz üretim yapmayacaktır.

3. 2023 yılında mazot gübre desteği Ziraat Bankası başak karta yüklenmiştir. Bu sistem sıkıntılara sebep olmuştur, çiftçilerin pazarlık gücü kalmamıştır kartlardan komisyon alınmakta, çiftçilerimiz daha çok mağdur olmaktadır.

4. Çeltik tohumu fiyatı serbest piyasada son derece pahalıdır. Devletimiz, çeltik tohumlarına sübvansiyon uygulamalıdır. Ayrıca hububat ürünlerine verilen destek birim fiyatın da artırılması gerekmektedir

5.Tütün üreticilerin de diğer tarımsal ürünler gibi tarım ürününü sayılarak desteklemelerden faydalanması gerekmektedir

6. Ayçiçek tohumu serbest piyasada çok pahalı hale. Bakanlığımız tarafından ayçiçeği üreticimize destek verilmeli, tohum fiyatlarına sübvansiyon uygulanmalıdır. Hatta dönüme göre hibe ayçiçek tohumu sağlanmalıdır.

7. Buğdayda verilen 1000 lira prim desteği 2023 yılı boyunca devam etmelidir.

8. 7 yıldır fındık destekleme fiyatı 170 olarak çiftçimize verilmektedir. Bütün girdi fiyatları 7 yıldır %900-1000 artmasına rağmen, alan bazlı destekleme 170 TL olarak devam etmektedir. Bir an önce günümüz şartlarına uygun hale getirilerek alan bazlı desteğin çiftçilerimize verilmesi gerekmektedir.

9. Defne ağacı orman ürünü sayılmaktadır. Defne yaprağı üreten çiftçilerimiz bu durumda büyük zorluklar çekmekte, çok fazla evrak işi ile uğraşmak zorunda kalmaktadır. Defne ağacının orman ürünü olmaktan çıkarılarak tarım ürünü vasfına geçirilmesi gerekmektedir. Toplantıda ayrıca üst Kurultay delege seçiminin 27.03 2023 tarihinde Samsun merkezde yapılmasına karar verildi.

Alaçam Ziraat Odası Başkanlığında yapılan toplantıya: İlkadım Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, Yakakent Ziraat Odası Başkanı  Şenol Acar ve ev sahibi olarak Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir katılarak gündemdeki çiftçilerimizin sorunlarını masaya yatırdalar. Yapılan görüşmeler neticesinde birlik ve beraberlik içerisinde her ay bir ilçede toplanarak sorunları gerekli yerlere ilettiklerini ve sorunların çözümü noktasında bizzat ilgilendiklerini dile getirdiler.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
KAPIKAYAFEST BASIN LANSMANI GERÇEKLEŞTİ
KAPIKAYAFEST BASIN LANSMANI GERÇEKLEŞTİ
PELİTBÜKÜ GOĞUZLULAR GÜREŞE KEŞKEĞE VE MÜZİĞE DOYDU
PELİTBÜKÜ GOĞUZLULAR GÜREŞE KEŞKEĞE VE MÜZİĞE DOYDU