Alaçam Cumhuriyet Meydanında Saat 09.30’da Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İşaret dili ile İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Cumhuriyet Meydanında düzenlenen programa İlçe Kaymakamı Fikret Zaman, Belediye Başkanı İlyas Acar, İlçe Emniyet Müdür Vekili Erol Can Keskin, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yaşar Görmez, İlçe Milli Eğitim Müdürü Resul Özkurk, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Cansu Keskin Karaaslan ile çok sayıda kurum müdürü, Siyasi Parti temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Alaçam Cumhuriyet Meydanında çelengin sunulmasının ardından protokol üyeleri, mehteran takımı ve davul zurna eşliğinde Bafra caddesi Stadyum yanından Lise caddesi üzerinden tekrar cumhuriyet meydanına gelinerek ikinci tören başladı. Saygı duruşu ve İşaret dili ile İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden program Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Cansu Keskin Karaaslan günün anlam önemine dair bir konuşma yaptı. Konuşmasında: “Bugün, Mustafa Kemal'in Samsun'da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu'da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 103. yıldönümü. 19 Mayıs, bağımsızlığına düşkün Türk Milletine vurulmak istenen esaret zincirlerini parçalama kararlılığının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşuna öncülük eden Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcım tarihidir. O gün Samsun'un vatanperver insanlarını selamlayan Atatürk'ün taşıdığı duygularla, sizleri selamlıyorum.
Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır 19 Mayıs; gençlik gelecek demektir. Türk genci, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir. Emanet edilen yarınlarımızda, inanç ve milli değerlerine sahip çıkan, iyi eğitimli, karşılaştığı sorunları akıl, bilim ve uzlaşma ile çözebilen nesiller söz sahibi olacaktır. Kuşkusuz bu süreçte en önemli görev ailelere ve biz eğitimcilere düşmektedir. Gençlerimizi anlamak için çaba gösterilmeliyiz. Dayatmacı olmak yerine, onların düşüncelerine değer vermeli, sevgiyle, hoşgörüyle yaklaşmalıyız. En değerli varlığımız olan gençleri, kendine güvenen, güçlü, yetenekli ve donanımlı olarak yarınlara hazırlamalıyız.
Sevgili Gençler; Unutmayınız ki sizler: Atatürk'ün eserlerinin temel taşısınız.
Unutmayınız ki: her 19 Mayıs'ta, Samsun'dan, elden ele Ankara'ya koşturulan bayrağımız, rengini, siz asil Türk evladının damarlarındaki asil kandan almaktadır. Unutmayınız ki "Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır." Dedi.
Konuşmanın ardından Mehteran takımının gösterisi, Halk oyunlarının gösterisi, Öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, Wushu ve Taekwondo gösterileri, Güreş ve Jimnastik gösterileri ile son buldu. Çeşitli dallarda dereceye giren sporculara protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.
Oldukça beğeni alan Kutlama organizasyon için Kaymakam Fikret Zaman, Belediye Başkanı İlyas Acar ve protokol üyeleri Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Cansu Keskin Karaaslan'a ve törende görev alanlara teşekkür ettiler.